11.- Instituții și organizații care sprijină tinerii romi

11.1. România

Principalele instituții din România care oferă oportunități tinerilor, în general, precum și tinerilor romi sunt următoarele:

Guvernul României

Site-ul are următoarele secțiuni legate de proiect, cum ar fi: Munca în România, Part-Time, Internship, Voluntar și Cum să găsești un loc de muncă.

De asemenea, Guvernul României oferă multe alte oportunități pentru tinerii români, cum ar fi:

  • Programul Start-Up Nation: Acest program oferă finanțare tinerilor antreprenori care doresc să-și înceapă afacerile. Finanțarea poate ajunge până la 200.000 de lei și poate fi folosită pentru achiziționarea de echipamente, utilaje, mobilier, software și alte cheltuieli necesare dezvoltării afacerii.
  • Programul Prima Casă: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a obține un împrumut ipotecar cu dobândă redusă pentru a-și cumpăra prima casă. Programul este destinat tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani care nu au deținut niciodată o locuință.
  • Programul de burse sociale: Acest program oferă burse pentru tinerii care provin din familii cu venituri mici și care doresc să urmeze studii universitare sau postuniversitare. Bursa acoperă taxele de școlarizare și alte cheltuieli necesare pentru a continua studiile.
  • Programul de mobilitate Erasmus+: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a studia sau de a efectua stagii în străinătate. Programul este conceput pentru studenți și absolvenți și oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.

În plus, pe site-ul Guvernului României există o secțiune dedicată stagiarilor care le oferă o gamă largă de oportunități. Acestea includ:

  • Programul de internship al Guvernului României: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a lucra în instituțiile administrației publice centrale. Programul este conceput pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și oferă 150 de locuri de stagiu la fiecare 1 an.
  • Programul de internship al Ministerului Afacerilor Externe: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a lucra în misiunile diplomatice ale României în străinătate. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.
  • Programul de internship al Ministerului Afacerilor Interne: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a lucra în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și oferă 3 oportunități de dezvoltare personală și profesională.
  • Programul de internship al Ministerului Justiției: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a lucra în cadrul structurilor Ministerului Justiției. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani și oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.
  • Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP): Site-ul are următoarele secțiuni legate de proiect, cum ar fi: Oportunități pentru tineri și Carieră profesională. De asemenea, există o secțiune dedicată mobilităților tinerilor. Acesta oferă oportunități de finanțare pentru proiecte de mobilitate, cum ar fi schimbul de tineri și voluntariatul în diferite țări. Aceste proiecte îi ajută pe tineri să-și dezvolte competențele și să le sporească capacitatea de inserție profesională, permițându-le să participe la proiecte europene de învățare. Organizațiile implicate pot, de asemenea, să dezvolte abordări noi și inovatoare ale învățării, să coopereze cu organizații din alte țări și să facă schimb de bune practici. De asemenea, oferă oportunități pentru lucrătorii de tineret. Ei ajută lucrătorii de tineret să experimenteze diversitatea culturală și să învețe diferite practici de tineret din alte țări. Aceste activități ajută organizațiile să dezvolte noi metode de învățare și să coopereze cu organizații din alte țări pe perioade mai lungi.

Erasmus+ România

Programul Erasmus+ oferă tinerilor o gamă largă de oportunități, inclusiv programe de mobilitate, schimburi de tineri și stagii în străinătate. Iată câteva dintre programele dedicate tinerilor din cadrul Programului Erasmus+ România:

  • Schimburi de tineri: Aceste schimburi au loc în afara școlii și permit tinerilor să participe la tot felul de activități, cum ar fi ateliere, exerciții, dezbateri, jocuri de rol, activități în aer liber și multe altele. Abonamentul pentru tineri (pașaport pentru tineri) permite recunoașterea experiențelor de învățare ale participanților. Durata schimburilor de tineri durează între 5 și 21 de zile, fără timp de călătorie.
  • Mobilitatea tinerilor lucrători: Acest program oferă tinerilor posibilitatea de a efectua stagii în străinătate. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.
  • Proiecte de voluntariat: Aceste proiecte oferă tinerilor posibilitatea de a participa la proiecte de voluntariat în străinătate. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani și oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.
  • Proiecte de schimb de tineri: Aceste proiecte oferă tinerilor posibilitatea de a participa la schimburi de tineri în străinătate. Programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani și oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională.

Partida Romilor

Pe site-ul Partidului Romilor din România, am găsit informații despre oportunitățile pentru tineri în domeniul învățământului superior. În anul universitar 2021-2022 se va suplimenta numărul de locuri alocate tinerilor romi în învățământul universitar.

Mai exact, tinerii romi vor avea mai multe locuri față de cele obținute anul trecut la următoarele categorii: licență, master și doctorat.

De asemenea, Partidul Romilor Pro-Europa continuă în acest an campania educațională «Vă dăm recomandarea», inițiată în 2006, în parteneriat cu Inspectoratele Școlare din România. Această campanie este cea mai mare acțiune în domeniul educației romilor din România și a beneficiat până acum de peste 30.000 de beneficiari.

11.2. Spania

În Spania, există mai multe instituții și organizații care sprijină tinerii romi în diferite aspecte, de la educație la integrare socială și abilitarea comunității. Iată câteva exemple:

Guvernul Spaniei

  • Strategia națională pentru egalitate, incluziune și participare a romilor din Spania (2021-2030). Ministerul Afacerilor Sociale și Agenda 2030 Informații ale ministerului și ghid în limba engleză.

Prezenta strategie prevede implementarea a două planuri operaționale în care vor fi specificate măsurile și acțiunile care urmează să fie puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite pentru anul 2030. Primul Plan Operațional de implementare a Strategiei Naționale pentru perioada 2023-2026 este deja în curs de desfășurare și cuprinde măsurile agreate de diferitele ministere responsabile de executarea acestuia, având în vedere propunerile și recomandările făcute de entitățile mișcării asociative rome reprezentate în Consiliul de Stat al Poporului Rom.

Al doilea plan operațional va fi în vigoare din 2027 până în 2030. La sfârșitul primului plan operațional, se va efectua o evaluare intermediară a strategiei pentru a vedea impactul pe care îl are asupra populației rome, precum și o evaluare finală în 2030.

  • Observatorul spaniol pentru rasism și xenofobie (OBERAXE). Ministerul Incluziunii Sociale și Migrației. Informarea ministerului.

Colectează informații privind proiectele, sondajele, resursele, rapoartele și cercetările promovate de Secretarul de Stat pentru Migrație și de alte departamente, entități și organizații ministeriale pentru a servi drept platformă care oferă informații și analize și stimulează eforturile de combatere a rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei și a altor forme de intoleranță, precum și a incidentelor motivate de ură și a infracțiunilor. Activitatea Observatorului se desfășoară în cooperare cu diferite niveluri de instituții guvernamentale și organizații ale societății civile din Spania, cu Uniunea Europeană și cu alte instituții internaționale.

Universităţi

Există mai multe universități care oferă studii de formare specifice pentru a gestiona programe și servicii menite să elimine discriminarea și să reducă inegalitățile care afectează comunitatea romă. Exemple dintre ele sunt următoarele:

  • Diplomă de extensie universitară în intervenție socială cu comunitatea romă, Fundația UPNA a Universității Publice din Navarra. Mai multe informații aici.
  • Predarea specifică de formare continuă «Asistență socială și romi», Facultatea de Științe Sociale și ale Muncii a Universității din Zaragoza. Mai multe informații aici.

Ayuntamiento de Zaragoza

  • Proiectul EducaRom, obiectivul său principal este de a îmbunătăți situația socială și educațională a copiilor și adolescenților romi din Zaragoza și a familiilor lor, prin implementarea Acțiunilor Educaționale de Succes (AEE).

Acțiunile de sprijin de care beneficiază tinerii romi sunt grupurile de consolidare educațională, sprijinul economic și social pentru copiii și tinerii romi; pentru persoanele de etnie romă care urmează studii post-obligatorii; pregătirea testului de acces la Ciclul de Pregătire Intermediară (GAM) și Grupul de femei rome. Acces la proiect.

Ejemplos de entidades que trabajan con el colectivo Romaní

Fundanción Secretariado Gitano – Fundația Secretariatul Romilor

.Fundación Secretariado Gitano: Fundația Secretariat pentru Romi a fost premiată de Comitetul Economic și Social European (CESE) la categoria tineret, care apreciază exemple izbitoare ale angajamentului asumat de societatea civilă de a crea un viitor mai bun pentru tinerii europeniProiectul său «Learning by Work», care abordează problema șomajului în rândul tinerilor romi, a câștigat premiul întâi. Vezi site-ul fundației.

  1. Asociația femeilor rome ROMI: Această organizație se concentrează pe sprijinirea femeilor rome, inclusiv a femeilor tinere, pentru a promova participarea lor în societate și a-și apăra drepturile. Oferă programe de formare, consiliere și promovează egalitatea de gen în rândul tinerilor romi.
  2. Programul Acceder: Administrat de Secretariatul Fundației Țiganilor, acest program se adresează tinerilor romi care au renunțat la sistemul de învățământ. Acesta oferă sprijin individual pentru a-i ajuta să se reintegreze în educația formală sau în programele de formare profesională și să găsească un loc de muncă.
  3. Asociația Culturală și Socială a Țiganilor din Valencia: Această asociație lucrează în regiunea Valencia pentru a promova cultura țigănească și pentru a sprijini dezvoltarea integrală a comunității țigănească, inclusiv a tinerilor. Oferă activități culturale, programe educaționale și proiecte de integrare socială.
  4. Fundația Yehudi Menuhin Spania: Deși nu se concentrează exclusiv pe tinerii romi, această fundație dezvoltă proiecte culturale și educaționale care promovează incluziunea socială și diversitatea culturală. Ei lucrează adesea cu organizații care lucrează cu comunități marginalizate, inclusiv tineri romi.

De asemenea, avem sprijinul fundațiilor private care finanțează proiecte care vizează bunăstarea tinerilor romi; Puteți depune cereri pentru apelurile lor anuale.

Câteva exemple:

FUNDANCIÓN IBERCAJA – FUNDAȚIA IBERCAJA https://www.fundacionibercaja.es/convocatorias/

FUNDANCIÓN IBERDROLA ESPAÑA – FUNDAȚIA IBERDROLA SPANIA

https://www.fundacioniberdrolaespana.org/accion-social/programa-social

FUNDACIÓN LA CAIXA – FUNDAȚIA LA CAIXA https://fundacionlacaixa.org/es/programas-sociales

FUNDACIÓN MAPFRE – FUNDAȚIA MAPFRE https://www.fundacionmapfre.org/accion-social/

FUNDACIÓN MUTUA MADRILEÑA – MUTUA MADRILEÑA FONDATION https://www.fundacionmutua.es/accion-social/ayudas-proyectos-sociales/convocatoria-anterior/

FUNDACIÓN ONCE – ONCE FOUNDATION https://www.fundaciononce.es/es/convocatorias-de-ayudas/para-entidades/convocatoria-general

  1. Asociația Femeilor Țigane ROMI: Această organizație se concentrează pe sprijinirea femeilor rome, inclusiv a femeilor tinere, pentru a promova participarea lor în societate și a-și apăra drepturile. Oferă programe de formare, consiliere și promovează egalitatea de gen în rândul tinerilor romi.
  2. Programul Acceder: Administrat de Secretariatul Fundației Țiganilor, acest program se adresează tinerilor romi care au renunțat la sistemul de învățământ. Acesta oferă sprijin individual pentru a-i ajuta să se reintegreze în educația formală sau în programele de formare profesională și să găsească un loc de muncă.
  3. Asociația Culturală și Socială a Țiganilor din Valencia: Această asociație lucrează în regiunea Valencia pentru a promova cultura țigănească și pentru a sprijini dezvoltarea integrală a comunității țigănească, inclusiv a tinerilor. Oferă activități culturale, programe educaționale și proiecte de integrare socială.
  4. Fundația Yehudi Menuhin Spania: Deși nu se concentrează exclusiv pe tinerii romi, această fundație dezvoltă proiecte culturale și educaționale care promovează incluziunea socială și diversitatea culturală. Ei lucrează adesea cu organizații care lucrează cu comunități marginalizate, inclusiv tineri romi.

11.3. Bulgaria

Principalele instituții din Bulgaria care oferă oportunități comunității rome și tinerilor lor sunt următoarele:

11.4. Turcia

Programe, oportunități și stimulente oferite de guvernul turc

  • Stimulente KOSGEB (Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii): Sunt disponibile sprijinuri pentru tinerii antreprenori. Aceste sprijinuri pot fi oferite de multe organizații guvernamentale (deși variază în funcție de tipul de antreprenoriat, ele sunt oferite de guvern sub 4 rubrici principale). Pe lângă tineri, aceste sprijinuri sunt disponibile și pentru femeile antreprenor.
  • Programul Prima Casă: Acest program oferă cetățenilor posibilitatea de a obține un împrumut ipotecar cu dobândă redusă pe doi ani pentru a-și cumpăra prima casă. Programul este conceput special pentru tinerii și cetățenii care nu au mai deținut niciodată o casă.
  • Programe de burse: Turcia, având cea mai tânără populație din Europa, are multe burse pentru tinerii care participă la învățământul superior, în special de către stat sau organizații sponsorizate de stat, cum ar fi Consiliul de Învățământ Superior (YÖK), KYK (Credit and Dormes Institution), TÜBİTAK (Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia), Fundația Turcă pentru Educație. Proporția tinerilor din Turcia (17-24 de ani) cu studii profesionale superioare, diplomă asociată, diplomă de licență, masterat sau studii superioare este de 44,4%. Prin urmare, oferă burse, împrumuturi pentru studenți și sprijin, cum ar fi cămine, bani de buzunar, bani de cărți etc., în special pentru tinerii din familii cu venituri mici. Cu excepția școlilor private din Turcia, 12 ani de învățământ obligatoriu și învățământ superior pentru studenți sunt complet gratuiti, excluzând taxele de școlarizare universitare (care costă în medie 600 de lire turcești, echivalentul a 18 euro).
  • Oportunități Erasmus+: Tinerii pot beneficia de oportunitățile proiectelor ESC, mobilitatea de stagiu, mobilitatea în scop de învățare, mobilitatea persoanelor fizice, bursele Mundus și Monnet etc. în cadrul programului Erasmus+. Mai multe informații despre Erasmus+ în Turcia pot fi găsite pe site-ul Agenției Naționale Turce.
  • Programul Național de Internship:  Programul Național de Internship (NIP) a fost lansat de Biroul Prezidențial de Resurse Umane pentru a se asigura că tinerii beneficiază de oportunități de internship oferite de organizațiile din sectorul public și privat în cadrul egalității de șanse și conform principiilor meritului.
  • Programul NATO de Internship:  NATO oferă stagii de șase luni studenților din anul trei sau proaspeților absolvenți ai unui program de licență sau masterat. Stagiile oferă oportunități în multe domenii de expertiză și abilități, inclusiv afaceri politice, apărare și securitate, inovație, operațiuni, comunicații, sprijin pentru afaceri și resurse umane, finanțe, știință și tehnologie, infrastructură și facilități.
  • Programe de stagiu ale Națiunilor Unite: Tinerii pot aplica pentru stagii la Organizația Națiunilor Unite în general sau în departamente mai specializate, cum ar fi PNUD, UNICEF, UNFPA, UNOPS, UNHCR sau Programul Națiunilor Unite pentru Mediu. Deși deschise tuturor tinerilor din Turcia, pe lângă proiectele și programele menționate mai sus, există și proiecte speciale pentru toți romii din Turcia, în special pentru tinerii romi, care sunt enumerate mai jos.

Planul strategic de acțiune al Republicii Turcia pentru romi

Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale a anunțat că statul va oferi asistență și servicii sociale în șase domenii diferite între 2023 și 2030 (subvenții pentru locuințe, sprijin pentru ocuparea forței de muncă, asistență medicală, sprijin pentru educație și servicii sociale).

Aceste sprijinuri pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor romi sunt descrise mai jos:

  • Proiect de locuințe: TOKİ (Administrația de Dezvoltare a Locuințelor) și Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice sunt responsabile de planificarea planurilor urbane mai bune și rezistente la cutremure sau de transformare urbană. Pentru a oferi o viață mai bună romilor, de la începutul anului 2023, au dezvoltat un proiect de construire a unor case moderne, spațioase, sigure și rezistente la cutremur și de a face din cetățenii noștri romi proprietari de case cu sloganul «O casă pentru fiecare rom» și până în prezent, 5.133 de case au fost livrate proprietarilor lor.
  • Sprijin pentru ocuparea forței de muncă: Pentru a facilita găsirea unui loc de muncă pentru cetățenii romi, İȘKUR (Agenția Turcă pentru Ocuparea Forței de Muncă) va organiza activități în cartier. Astfel, în zonele dens populate de cetățeni romi, organizația va lucra pentru a ajuta tinerii șomeri să-și găsească locuri de muncă. İȘKUR nu va înființa doar birouri de cartier pentru a ajuta tinerii romi șomeri să-și găsească locuri de muncă. De asemenea, vor organiza formare profesională pentru tineri. Tinerii romi vor învăța astfel o profesie și vor primi o diurnă în timp ce primesc formare profesională.
  • Sprijin educațional: Zehra Zümrüt SELÇUK, Ministrul Familiei, Muncii și Serviciilor Sociale, a declarat că un alt domeniu de sprijin pentru cetățenii romi va fi domeniul educației. Pe lângă sprijinul educațional, este planificată înființarea de centre de tineret în cartierele rome. Scopul acestor birouri este de a oferi tinerilor romi hobby-uri și timp liber de calitate. Pașii care trebuie făcuți în sprijinul educațional pentru cetățenii romi sunt prezentați mai jos:
    • Vor fi deschise cursuri de formare și sprijin.
    • Se vor lua măsuri pentru a facilita accesul la educația preșcolară.
    • Vor fi organizate evenimente artistice și sportive.
    • Vor fi făcute îmbunătățiri în zonele școlare.
    • Vor fi organizate activități suplimentare. Acesta este titlul sprijinului acordat cetățenilor romi în contextul educației.
  • Cultură, artă și activități de călătorie: Ca parte a sprijinului social, cetățenii romi vor beneficia de sprijin pentru cultură, artă și călătorii. Pe lângă excursiile și tururile culturale, Teatrul Itinerant va juca în cartierele rome și își propune să implice publicul în activități culturale și artistice. De asemenea, vor fi înființate biblioteci mobile în zonele predominant rome. În cele din urmă, vor fi organizate concerte regulate pe teme de melodii și cultură romă.
Facebook
Scroll al inicio